Френските власти решиха тази сряда да възстановят с указ действието на извънредното здравно положение, което дава правна основа за налагане на определени рестрикции, и ще влезе в сила от полунощ на 17 октомври, като ще важи за цялата територия на страната, предаде „Франс прес“. Мерките се налагат заради влошаването на ситуацията с пандемията от COVID-19 в страната.

Това влошаване на ситуацията „оправдава обявяването на извънредно здравно положение с цел да могат да се вземат строго пропорционални на здравните рискове, належащи и съответстващи на обстоятелствата и за време и място мерки", се посочва в доклад на правителството.

Въвеждането на извънредно здравно положение ще позволи на премиера Жан Кастекс да възстановява действието на карантинни мерки, като онези действали в цялата страна от средата на март до средата на май по време на първата вълна на пандемията, отбелязва ДПА.

Вечерен час ще бъде въведен в шест големи града от събота. Мярката беше обявена лично от президента Еманюел Макрон.

Най-засегнатите френски райони от коронавируса, сред които е и Париж, имат на разположение 48 часа, за да се настроят към новите строгите ограничения. От идната събота се налага абсолютна забрана за излизане навън между 21:00 и 6:00 ч. сутринта. Глобата за нарушение е 135 евро, а при повторно неспазване на правилата – 1500 евро.

Снимка: Reuters

" Ако в продължение на 6 седмици успеем да носим тази колективна отговорност и намалим контактите си, тогава ще можем да махнем ограниченията. Посланието, което отправям тази вечер : имам нужда от всеки един от вас. Имаме нужда помежду си", заяви президентът Еманюел Макрон.

На практика новата строга мярка представлява нощна карантина, която цели да избегне пълната карнатина на цяла Франция. Икономическите последствия обаче вероятно ще са особено значими за културния и туристическия сектор, както и за всички ресторанти и барове.

Сред градовете, засегнати от мярката, са Марсилия, Лил, Лион, Гренобъл, Тулуза. Всеки който е навън по време на този вечерен час, трябва да има основателна причина за това. Налага се и ограничение на броя хора, които могат да се събират в частни жилища – максимум 6 души. За момента мярката е препоръчителна и не се предвиждат проверки по домовете.

Новите строги ограничения в най-големите френски градове засягат близо 20 милиона французи и ще останат в сила между 4 и 6 седмици, поне засега.

Въвеждането им идва в момент на ръст на инфекциите, с повече от 26 000 регистрирани новозаразени с коронавирус в събота, почти 13 000 вчера и още 22 591 за последното денонощие.

Френските здравни власти регистрираха тази сряда над 9100 хоспитализирани с коронавирус за първи път от 25 юни, което според експерти може да изправи на предела на възможностите здравната система на страната, предаде „Ройтерс“. 

Общо във Франция заразените от началото на пандемията са 779 063.