Резолюция за решаване на израелско-палестинския конфликт ще бъде внесена в Съвета за сигурност на ООН, заяви френският президент Франсоа Оланд след среща в Париж с палестинския президент Махмуд Абас, предаде Франс прес.

"Ще кажем съвсем ясно в резолюция, която ще се внесе в Съвета за сигурност, какво очакваме сега от процеса и какво трябва да е решението на конфликта", заяви Оланд след срещата. Той припомни, че "това е третият път, в който се разрушава ивицата Газа".

"Ние на драго сърце ще проявим солидарност, но трябва да потърсим споразумение за траен мир", посочи Оланд. Абас призова "всички страни да поемат отговорността си, за да се сложи край на един конфликт, който продължава над 66 години". "Постигането на мир ще засили легитимността на борбата срещу тероризма в региона", заяви той.

Палестинският президент неотдавна получи в Кайро подкрепата на Арабската лига за плана си, в който се иска до три години да се сложи край на израелската окупация на палестинските територии, за да се създаде палестинска държава в териториите след конфликта от 1967 г.

След Париж Махмуд Абас ще отиде в Ню Йорк, където на 24 септември ще произнесе реч пред Общото събрание на ООН.