Считано от 1 януари властите във Франция направиха безплатен достъпа до контрацептиви за жени на възраст между 18 и 25 години, съобщава „Франс 24“. Така те разшириха действащата програма за непълнолетни, насочена срещу предотвратяване на нежелана бременност.

Разширяването на достъпа до противозачатъчни таблетки, вътрематочни спирали, контрацептивни пластири и инжекции беше обявено през септември 2021 г. след проучвания, които показаха, че младите жени често отказват да използват контрацепция по финансови причини. Френските власти изчисляват, че от програмата ще се възползват до три милиона жени.

От началото на 2022 г. системата за медицинско застраховане ще покрива без предварително заплащане стойността на контрацептивите и свързаните с това процедури като ежегодна консултация с лекар или акушерка и биологични тестове, става ясно от изявление на здравното министерство.

До днес безплатната контрацепция във Франция беше достъпна само за момичета до 18-годишна възраст, подобно на други европейски държави като Германия, Белгия, Нидерландия и Норвегия. Във Великобритания достъп до безплатна контрацепция имат всички жени без значение от възрастта, отбелязва „Дойче Веле“. 

Жените на възраст между 18 и 25 години са много уязвими, тъй като са лишени от много права, с които се ползват непълнолетните, и са силно нестабилни икономически, смятат от групата по защита правата на жените „Всички напред“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!

Използвани са материали от БГНЕС