Френското правителство планира да забрани на министри и парламентаристи да назначават на работа членове на семейството си. Това обяви министърът на правосъдието Франсоа Байру.

Забраната е в рамките на проекта за повишаване на нравствеността в политическия живот, обещан от президента Еманюел Макрон.

Правителството разчита „да възстанови доверието на гражданите в дейността на обществените служби” с помощта на два нови закона и ревизия на конституцията, подчерта Байру.

Последната президентска кампания беше белязана от афери, а министър от новото правителство е обект на разследване.

Преди изборите кандидатът на десницата Франсоа Фийон беше смятан за фаворит в надпреварата за Елисейския дворец. Рейтингът му обаче се срина в резултат на разкрития в печата за предполагаеми фиктивни назначения на съпругата и на две от децата му като парламентарни сътрудници. Макар практиката да се назначават на работа членове на семейството във Франция да не е забранена, съмненията, че назначенията са били фиктивни и платените заплати от стотици хиляди евро държавни пари сериозно накърниха репутацията на кандидата. През март срещу него бяха повдигнати обвинения в злоупотреба с обществени средства. По делото беше привлечена под отговорност и съпругата на Фийон.

Лагерът на Макрон също беше засегнат от афера, свързана с един от министрите му, в разгара на работата по закона за повишаване на етиката в политическия живот. Вчера френското правосъдие огласи, че започва предварително разследване на афера с имоти, в която е замесен близкия на Макрон министър Ришар Феран.

Миналата седмица печатна медия разкри, че приятелката на Феран се е облагодетелствала от сделка за наем, възложена ѝ от взаимозастрахователно дружество, докато Феран бил негов генерален директор. Министърът категорично отрече да извършвал закононарушение и изключи възможността да подаде оставка.