Френските власти днес спешно се опитват да потвърдят самоличността на заподозрян за убийството през 2018 г. на саудитския журналист Джамал Хашоги, който беше арестуван на летище до Париж, предаде Асошиейтед прес.

Съдебен източник каза за АП, че заподозреният може да бъде задържан до утре сутринта - 48 часа след ареста му на летище "Шарл де Гол", по издадена през 2019 г. турска заповед за арест.

Френското радио Ер Те Ел съобщи, че саудитецът Халид Аед ал Отаиби е арестуван вчера, докато се качвал на борда на самолет за саудитската столица Рияд.

Саудитското посолство в Париж обаче съобщи, че става дума за сгрешена самоличност и арестуваният "няма нищо общо с въпросния случай", затова очаква незабавното му освобождаване.

Задълбочена проверка на самоличността на задържания е показала, че той не е същото лице, което Турция издирва, в  резултат на което мъжът бе освободен.

Ал Отаиби е един от над 10-те саудитски служители, санкционирани през 2018 г. от американското Министерство на финансите заради убийството на Хашоги и разчленяването на тялото му в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

Името му е споменато и в разсекретен документ на американското разузнаване, в който се казва, че саудитският престолонаследник Мохамед Бин Салман е "одобрил" операцията за убийството на Хашоги.

Хашоги беше колумнист на американския в. "Вашингтон пост". Той е бил част от приближените на саудитските управляващи с връзки с кралския двор, но впоследствие става отявлен критик на Саудитска Арабия и политиката на престолонаследника, докато кралството се опитваше да представи принца като реформатор.

Саудитци, близки до Мохамед Бин Салман, са обвинени в убийството на Хашоги в консулството. През октомври 2018 г. журналистът отиде там, за да получи документи за сключване на брак.

Ако самоличността на заподозрения бъде потвърдена, Турция може да изисква екстрадицията му от Франция, за да му предяви обвинения.