Парижката прокуратура започна антитерористично разследване, след като в нощта на петък срещу събота пред сграда в луксозния 16-и район на френската столица беше намерена самоделна бомба.

Експлозия е можело да предизвика огромни щети недалече от дипломатическия квартал и стадиона „Парк де пренс”. Това се случва в деня, когато парламентът гласува на първо четене нов, по-строг закон за борба с тероризма. 

На мястото са открити четири газови бутилки и детонатор. Местен жител се обадил в полицията, след като забелязал две от тях. Близо до тях е било излято гориво и е имало запалително устройство, направено от мобилен телефон.

Задържани са петима души. Антитерористите стигат до тях, след като по газовите бутилки откриват отпечатъци от младеж от списъка на радикализираните във Франция. Разпитвани са и негови близки приятели.

Приоритет за антитерористите в момента е да разберат коя е била целта и кой е поръчителят.

Откриването на взривното устройство показва, че Франция продължава да е изложена на риск от терористични нападения, каза Колон. „Предотвратихме много нападения от началото на годината, които щяха да причинят много смъртни случаи“, подчерта министърът и каза, че страната „все още е в състояние на война“.

Междувременно френските депутати гласуват днес законопроект за борба с тероризма. Това се случва два дни след нападението с нож в Марсилия, при което загинаха две жени.

Целта на мярката е да се въведат нови мерки за извънредно положение. То дава на властите изключителни правомощия и бе прието като временна мярка, но бе удължено шест пъти заради продължаващите атентати и нестихващата заплаха от тероризъм.

Над 230 души станаха жертва на ислямистки нападения във Франция в последните три години. „Ислямска държава“ призова последователите си да нападат Франция заради участието на френски самолети в международната антиджихадистка коалиция.