Обща европейска стратегия срещу ислямизма беше обсъждана днес в Париж на мини-среща на върха.

Част от плана за отговор на терористичните заплахи е засилването на контрола по вътрешните и външните европейски граници, както и на сътрудничеството на разузнавателните служби.

Срещата в умален формат започна с разговор между лидерите на двете страни, които се превърнаха в цели на ислямисткия тероризъм – австрийския канцлер Себастиан Курц и френският президент Еманюел Макрон.

Малко по-късно за видеоконференция към тях се присъединиха и германският канцлер Ангела Меркел, премиерът на Нидерландия Марк Рюте, председателите на ЕК Урсула фон дер Лайен и на Съвета Шарл Мишел.

Освен засилване на контрола по външните граници на ЕС, Франция настоява и за преосмисляне на Шенгенското пространство, т. е. - засилване на контрола и по вътрешните граници. Тя желае също така новосформираната европейска прокуратура да поеме и темата "тероризъм".

Австрия от своя страна акцентира на наблюдението на завърналите се в Европа т.нар. бойци на Джихада.

Според източници на bTV, в момента се търси верният дипломатичен тон за оформяне на стратегията за действие спрямо мигранти, които отказват да приемат "европейските принципи".

Ето и първите коментари след срещата:

„Заплахата от тероризъм е европейска реалност, която се нуждае от бърз и координиран отговор. Свободното придвижване в рамките на Шенген е един от успехите на европейската структура, но обещанието вътрешно придвижване зависи от обещанието да опазим и подсигурим външните си граници“, заяви Еманюел Макрон.

„Имаме свободата да живеем без вътрешни граници в Европа. Можем да запазим тази свобода, ако предпазим външните си граници. Това става през миграционните политики, но и също така и да знаем кой влиза и излиза от Европа“, каза Себастиан Курц.

„Не става дума за война между исляма и християнството. Това, което е на дневен ред, е да защитим демократичния модел на нашето общество и да се противопоставим на заплахите от враговете на отворените и либерални общества“, заяви Ангела Меркел.

Преди седмица 4 души загинаха в атентат във Виена. Отговорност за него пое организацията „Ислямска държава“. Дни преди това трима души бяха убити в атентат в Ница.

Той пък беше предшестван от обезглавяване във Франция на учител, който в час по свобода на словото беше показал на учениците си карикатури с пророка Мохамед, което пък отприщи мощна антифренска вълна в Арабския свят.

Предложенията, направени днес в Париж, трябва да бъдат обсъдени и евентуално приети от всички 27 европейски лидери, вероятно на срещата им на 10 декември.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!