Франция си поставя за цел да спре продажбата и на дизелови, и на бензинови автомобили до 2040 г., а до 2050 г. да не разчита изобщо на изкопаеми горива, заяви министърът на екологията Никола Юло.

„Символичен акт е, че Франция, която вече обеща да намали парниковите си газове четворно до 2050 г, сега – след хода на САЩ (да се оттегли от Парижкото споразумение за климата) реши да стане независима от изкопаеми горива в същия срок”, добави той.

„Това ще ни принуди да направим съответните инвестиции”, подчерта Юло, по думите на когото спирането на продажбата на автомобили с конвенционални двигатели ще е истинска революция, но френските автомобилни производители могат да се справят с подобна задача.

Никола Юло
Снимка: БГНЕС

Статистиката за момента обаче е доста красноречива: 95,2% от продадените през първите шест месеца на годината автомобили са дизелови или бензинови, докато електрическите са само 1,2%. Хибридните автомобили – които имат и двигател с вътрешно горене, и електродвигател, са 3,5%.

В речта си днес Юло припомни и обещанието на шведската компания „Волво” (чиито собственици понастоящем всъщност са китайски) от 2019 г. всичките ѝ автомобили да имат и електрически двигател.

Франция освен това има за цел до 2022 г. да спре производството на електричество от тецове, а също така да намали дела на електроенергията, която идва от атомни централи, от сегашните 75% на 50%.