Франция остава в най-висока степен на тревога за терористични атентати. След нападението във френско училище в петък вчера поредица от бомбени заплахи наложиха евакуацията на Лувъра, на двореца във Версай и на една от централните парижки гари.

Паника няма, но в мерките за сигурност се включват допълнително над 7000 военни. В Париж в момента има стотици хиляди чужденци заради Световната купа по ръгби и това е тест за олимпийските игри след 10 месеца.

Има нови детайли за извършителя на терористичния акт миналия петък – 20-годишен от чеченски произход, с руска националност, брат на излежаващ присъда за терористична дейност.

Бил е наблюдаван от антитерористите, но такива във Франция има над 10 000. Непосредствено преди терористичния акт е имал телефонни разговори с двама затворници, известни с джихадистки прояви.

Няма установена пряка връзка с конфликта в Близкия изток, но за последната седмица тук има десетки сигнали за радикализация в училищата, които са и основна цел за нападения като символ на лаическите принципи на Френската република.