При няколко координирани атаки в Париж загинаха над 40 души, а десетки бяха взети за заложници в концертната зала "Батаклан".

Френският президент Франсоа Оланд свика извънредно заседание на кабинета и взе спешни мерки: затвори границите на страната и обяви извънредно положение.

"Извършват се безпрецедентни терористични атаки. Вече са убити десетки, има и много ранени. Това е ужас. По моя заповед са мобилизирани всички възможни сили, за да се неутрализират терористите и да се установи мирът във всички засегнати квартали.

Също така поисках военни подкрепления и свиках Министерския съвет. Две решения бяха взети: обявено е извънредно положение , т.е. затворени са много обществени места и движението е ограничено. Извънредното положение е в сила за цялата територия на страната", каза Оланд.

"Второто решение, което взех, е да бъдат затворени границите, така че да може хората, които извършиха тези престъпления, да бъдат задържани. Знаем откъде идва тази атака.

Трябва сега да сме състрадателни, солидарни и единни. Изправена срещу терора, Франция трябва да е силна и велика. Терористите искат да ни уплашат, да ни вземат страха. Но срещу това имат нация, която знае как да се защитава", каза още френският държавен глава.

В социалните мрежи се организират прояви в подкрепа на френския народ. Една от фейсбук групите е PrayForParis (Молете се за Париж). В нея бяха публикувани и кадри от случващото се във френскатa столица:

Vidéo : Fusillade en cours à Paris Prions pour les familles

Posted by PrayForParis on Friday, 13 November 2015

У нас пък желаещите да изкажат своята съпричастност могат да поднесат цветя пред френското посолство. Една от българските групи за органзация e #JeSuisParisien  (Аз съм парижанин).