Френската държава ще разположи близо 100 000 полицаи и военни през празничния период поради сериозни опасения от екстремистки нападения, предаде Асошиейтед прес.

Засилените мерки за сигурност ще са насочени най-вече към коледни базари, търговски центрове, религиозни сгради, обществения транспорт и туристически обекти.

"В контекста на все още повишения риск от тероризъм", заяви министерството на вътрешните работи, за охрана през днешния и утрешния ден са мобилизирани 97 000 души от силите за сигурност.

Ведомството е разпоредило да бъдат засилени и мерките за сигурност около религиозни обекти по време на празника Ханука по-рано този месец, както и през януари, когато някои от православните християни празнуват Рождество Христово.

В резултат на многобройните атаки на ислямски екстремисти през 2015 г. и 2016 г., при които загинаха над 200 души, във Франция по предложение на правителството на президента Еманюел Макрон беше приет нов закон за борба с тероризма, предоставящ допълнителни правомощия на полицията.