Франция и Холандия осъдиха мародерствата на френско-холандския остров Сен Мартен, потънал в хаос след преминаването на урагана "Ирма", предаде Франс прес. 

Двете страни засилиха полицейското и военното присъствие на Сен Мартен в опит да възстановят реда. Мародерствата са "сериозен проблем", заяви холандският премиер Марк Рюте.

Френският министър за отвъдморските територии Аник Жирарден каза, че е видяла разграбвания със собствените си очи по време на обиколка за запознаване с щетите вчера. 

Холандският вестник "Алгемен дагблад" цитира очевидец, който разказва за хора с револвери и мачете по улиците. "Ситуацията е много тежка. Властите не изпълняват своите отговорности", заявява въпросният човек. 

Снимка: Reuters

Холандският министър на вътрешните работи Роналд Пластерк обаче увери, че страната му вече е разположила войници в контролираната от нея южна част на карибския остров в опит да възстанови реда. Холандия освен това ще изпрати допълнителни полицейски и военни части. 

"Няма да изоставим Сен Мартен", подчерта премиерът Марк Рюте. 

Жирарден подчерта, че задача номер едно сега са здравеопазването и снабдяването с храни и питейна вода. "И задача номер две е общественият ред", продължи тя, посочвайки, че Франция е изпратила 400 жандармеристи на Сен Мартен. 

Ураганът "Ирма" е причинил смъртта на най-малко девет човека на френските острови в Карибско море. Седем души са в неизвестност, съобщи министърът на вътрешните работи Жерар Колон, цитиран от Франс прес.