Франция и Германия са категорични, че предоговаряне на споразумението за брекзит не може да има. Позицията им е единодушна и беше потвърдена днес в Париж от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон.

Лидерите на двата мотора на Европейския съюз, както наричат Франция и Германия, смятат, че е възможно временно отлагане на напускането на Съюза, ако британците имат нужда от допълнително време.

Това обаче може да стане само при категорично условие, че крайната цел е Великобритания и Евросъюза да постигнат сделка.

Снимка: Reuters

„Ако Великобритания има необходимост от повече време, ние няма да се противопоставим. но ние искаме конкретно решение за организирано излизане от Съюза със сделка”, заяви Ангела Меркел.

„Ние нямаме нужда от допълнителни срокове, имаме нужда от решения. Вече е настъпил моментът британците да направят своя избор и да ни преложат това, от което и двете страни се нуждаем като партньори, приятели и съюзници като ни дадат ясна визия за общ проект за бъдещите ни отношения”, каза Еманюел Макрон.

Снимка: Reuters