Франция и Германия са готови с план за реформи. Това стана ясно на кризисна среща на евролидерите в Берлин днес, която беше организирана след резултатите от референдума във Великобритания.  

Докато Лондон търси изход от политическия хаос след решението за брекзит в Европа днес отново всички гледат към Берлин. Ден преди срещата на върха в Брюксел, в германската столица канцлерът Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд, италианският премиер Матео Ренци и председателят на Европийския съвет Доналд Туск ще съгласуват обща европейска позиция.

От тях се очаква да вдъхнат спокойствие на европейците, но и на финансовите пазари. Бизнесът очаква отговори. Голямата въпросителна е как евентуален брекзит ще се отрази на търговските и икономически отношения между острова и ЕС.

От Германската търговска камара предупредиха, че за германската икономика от голям интерес са добрите отношенията с Великобритания. На Острова има над 2500 германски компании, в които са заети над 370 хил. души.

Преди ден държавите, основателки на Европейската общност, застанаха зад общия проект "Европа".

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер днес ще проведе паралелни съвещателни разговори с колегите си от Вишеградскага четворка в Прага – най-големите критици на европейската политика на Берлин.