"Дивангейт" е капан, заложен от Турция, заяви днес френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон, предаде „Франс прес“, цитирана от БТА.

Говорейки пред френски медии, Бон изрази убеденост, че Анкара е нанесла умишлено обида на председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Проблемът в тази афера не е Европа, а Турция", подчерта той. Френският държавен секретар по европейските въпроси отчете като проблем агресивното поведение на Турция към Европа по принцип.

Урсула фон дер Лайен бе принудена да седне отстрани на диван, когато посети Анкара във вторник заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Турция увери, че не е унижила умишлено председателят на ЕК и спомена за проблем на европейските институции с протокола.

Случаят, станал известен като "Дивангейт", предизвика силно недоволство в Брюксел, но и вътрешни търкания, отбеляза „Франс прес“.

„Вината трябва да бъде хвърлена върху този, който заложи капана - Турция, а не върху онзи, който падна в него - ЕС, коментира Клеман Бон и допълни, че има "истински проблем с незачитането на демокрацията и с авторитарно отклонение в Турция".

Френският държавен секретар по европейските въпроси отчете като слабост двойното представителство на ЕС на международната сцена.

„Необходимо е изпълнителната власт в Съюза да бъде представлявана от един човек“, призова той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!