Фотографът Джанфранко Горгони заведе дело за авторски права срещу Христо Явашев – Кристо и „Смитсониън“ – фондацията, която управлява Националните музеи на САЩ.

Той ги обвинява, че са откраднали правата върху негови снимки на една от най-известните творби на Кристо – „Бягащата ограда“ (Running Fence) от 1976 г.

Горгони твърди, че не е давал разрешение снимките му да бъдат използвани в издадена през 2010 г. книга „Спомен за Бягащата ограда“ и за съответния филм, използвани при изложба в една от галериите на „Смитсониън“.

Първоначално фотографиите са били включени и издадена през 1978 г. книга, озаглавена „Кристо: Бягащата ограда“, в която той надлежно е посочен като носител на авторските права.

Според иска му обаче през 2007 г. Кристо продал снимките на „Смитсониън“, като той и (покойната му) съпруга Жан-Клод излъгали фондацията, че притежават правата върху фотосите.

Горгони, който пази негативите от снимките си, каза също, че по-късно неуспешно се опитал да договори лицензионно споразумение с подсъдимите.

Адвокатът на Кристо – Крис ЛаРоко, отказа коментар.

От „Смитсониън“ също засега не са отговорили на исканията за коментар, отбелязва Ройтерс.

75-годишният Горгони претендира в съда за декларация, че той е носителят на авторските права на снимките и настоява за обезщетение, чийто размер не се посочва.

Използвани са материали на БТА