Корумпираната и превзета държава, която България представлява, може да е своеобразен предварителен преглед на това, в което евентуално преизбиране на Доналд Тръмп ще превърне Съединените щати, пише авторитетното издание „Форин полиси“ в обширен материал за приликите между случващото се у нас и отвъд Океана.

Авторът – базираната у нас американска журналистка Ашира Морис, подробно представя на читателите на списанието ситуацията около протестите в София от последните месеци – сблъсъкът край „Летния Сарай“ на Ахмед Доган на недостъпен за гражданите плаж в парк „Росенец“, искането на две трети от хората кабинетът да подаде оставка и отговорът на премиера, че ще остане на власт до изборите.

Не липсва и контекст: „Борисов е на власт през повечето от изминалото десетилетие и е управлявал държавата в интерес на близкия си приятелски кръг, а не на обществото. През миналата година България беше определена за най-корумпираната държава в ЕС според „Трансперънси интернешънъл“. (…) На българите им е писнало от съдебна система, която не разследва корупцията, от унищожени свободни медии и от институции, които се подчиняват на управляващата партия, а не на закона“.

„Сегашната криза показва дълготрайните последици от управление, което угажда на няколко бизнесмени с близки връзки до управляващата партия“, отбелязва Морис, по думите на която „на хартия България е демокрация“, но членството ѝ в ЕС е белязано предимно от усвояване на средства, а не от контрол над върховенството на закона.

„Управлението в САЩ и в България вече има някои не твърде хубави общи черти. И Тръмп, и Борисов управляват със системи от фаворити, награждават с договори лица с лични връзки при малко мерки за отчетност. И при двамата разделението на властите е сринато“, подчертава авторът на статията.

Тя е категорична, че проблемът не се изчерпва с характеристиките на лидерите, а лежи в системата, която поставя някои над закона. „Аспекти от сегашната траектория на САЩ, където лидерите на здравни агенции са подигравани от Белия дом насред пандемията и където президентът открито нарича журналисти врагове на народа, могат да доведат до система също толкова корумпирана, колкото българската“, смята Морис.

Тя коментира, че както у нас масовите протести със сигурност не биха позволили лесно продължаване на сегашния модел, така и в САЩ гражданското общество трябва да се опита да си върне държавата.