Възстановяването на европейските икономики ще се подпомага от фонд към многогодишния евробюджет, това реши Европейският съвет.
Лидерите на страните членки възложиха на Комисията да направи предложение до 6 май.

Коментира се какво е реалистично на практика. Реалистично ли е до 2 седмици да има бюджет, по който не се постига съгласие от вече 2 години? Реалистично ли е да има компромис между страните с най-засегнати икономики от епидемията с COVID-19 и останалите, които не искат да носят отговорност за това? И реалистично ли е да се говори за невиждан досега по размер евробюджет, ако нетните платци в Съюза са в рецесия?

Бъдещата многогодишна финансова рамка на ЕС трябва да е спасителният пояс за възстановяването на европейските икономики. Комисията ще разчита на значително увеличение на националните вноски, вероятно около 2 процента от националния вътрешен продукт. Не беше постигнат компромис обаче как ще се подпомагат отделните страни.

„Разбрахте, че има доста сериозни различия за размера на заемите и на субсидиите. Надявам се балансът да се наложи в преговорите със страните-членки, само така можем да стигнем до равновесие”, заяви Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

“Оптимист съм. Задачата е трудна. И мненията на лидерите са различни и това не е изненада. Но съществува политическа воля за обща работа и чрез компромиси да постигнем целта си”, коментира Мишел Барние, председател на Европейския съвет.

Италия и Испания, силно засегнати от епидемията, продължават да настояват за субсидии, а не заеми, които допълнително да утежняват дълговете им. Германия и Нидерландия обаче категорично се противопостовят на идеята за обща европейска отговорност.

„Тези държави със слабите икономики казват, че искат грандове. Държавите със силни икономики казват – даваме ви кредити, колкото искате, после ще ни го върнете“, каза премиерът Бойко Борисов.

Европейската комисия трябва да отговори на всички тези въпроси до 6 май, когато е следващата видеосреща на върха.

Приемането на бъдещия бюджет на Съюза е спешно, защото засегнатите от епидемията икономики имат незабавна нужда от помощ. Но дори евролидери вчера изявиха съмнение, че това е възможно във видеоконференции и без преговори лице в лице.