Урсула фон дер Лайен ще пристигне в България за откриването на интерконектора с Гърция, потвърди пред bTV председателят на еврокомисията. 

Пред евродепутатите в реч за състоянието на съюза, фон дер Лайен очерта европейската стратегия срещу енергийната криза. 

Урсула фон дер Лайен днес открито съжали, че "Европа не взе достатъчно сериозно предупрежденията от Централна и Източна Европа за руския президент Владимир Путин”. 

“Авторитаритаризмът се изправи срещу демокрацията ни, но Украйна и Европа ще победят. Сега Европа трябва да търси източници на енергия, които не използват газа като оръжие", коментира тя. 

И точно заради това, Урсула фон дер Лайен ще дойде у нас за откриването на интерконектора с Гърция, обяви тя.

Енергийната зависимост от Русия струва много скъпо на Европа и тя трябва да се прекрати, категорична е Урсула фон дер Лайен.

“Видяхме през последните месеци, че Путин използва газа като оръжие. Всички 27 държави членки се съгласиха, че трябва да се търсят други източници, различни от руските, за да се освободим от тази зависимост. Това отключи настоящата енергийна криза. Причината за енергийната криза е войната на Путин в Украйна. Много е важно да се търсят алтернативи. Аз ще бъда в България за откриването на интерконектора с Гърция. Това е добро решение за търсене на надеждни източници, които не използват газа като оръжие”, добави тя. 

По-рано днес в речта си пред евродепутатите в Страсбург Урсула фон дер Лайен потвърди налагането на извънредна горна граница за производителите на електроенергия.

"В днешно време трупането на рекордни печалби от войната и на гърба на потребителите е нередно. В такива времена печалбите трябва да се разпределят и насочват към онези, които най-много се нуждаят от тях", добави председателят на ЕК. 

Налагането на таван на цените на внасяния в Европа газ обаче ще продължи да се обсъжда между 27-те държави членки.