Германският автомобилен концерн „Фолксваген” е извършвал експерименти за вредата от автомобилните газове върху хора. Скандалът беше разкрит от германски медии и предизвика огромен отзвук.

Две години и половина след като стана ясно, че „Фолксваген” е измамил хиляди свои клиенти, занижавайки фалшиво стойностите на изхвърляните вредни емисии във въздуха, фирмата се оказа замесена в нов скандал.

Концернът е тествал върху 25 души влиянието на азотния диоксид, който се отделя в атмосферата от дизелови двигатели.

Германският канцлер Ангела Меркел реагира с възмущение на новината и направи изявление чрез говорителя си.

„Не става въпрос само за основните етични норми, а е каква е целта на тези тестове. Предполага се, че автомобилната индустрия трябва да намалява опасните нива на емисиите и да се придържа към тези граници, а не да използва маймуни и дори хора, за да доказва т.нар. безвредност на емисиите”, коментира Щефен Зайберт.

Остро реагира и германският министър на транспорта.

„Осъждам тестовете върху животни и хора, които според наличната информация са инициирани от автомобилната индустрия. Те очевидно са били единствено за пиар целите на тази индустрия. Ние няма да приемем това”, заяви  Кристиян Шмид.

Новите разкрития придават на скандала с вредните емисии нови измерения, които най-вероятно ще имат сериозни последствия за автомобилния концерн.

Надзорният съвет на автомобилния производител обеща мащабно разследване. Членове на съвета нарекоха тестовете „абсурдни и отвратителни”.

От „Фолксваген” до момента се извиниха само за експериментите с маймуни и заявиха, че проучването е било грешка.