Ураганът Ирма вече подминава Бахамските острови и Куба. Очаква се да достигне американския бряг в неделя сутринта.

Силата, с която „Ирма” ще връхлети Флорида в неделя сутринта се очаква да бъде от предпоследната четвърта категория, което означава изключителна сила на бедствието - ветрове над 210 км/ч, които ще нанесат сериозни поражения дори на масивни постройки, ще изтръгне дървета и може да прекъсне комуникации и пътища.

Ураганът вече достигна Куба. По-рано през деня местните проведоха религиозно шествие и отправиха молива да бъдат пощадени от бедствието. Десетки хиляди туристи бяха евакуирани от острова.

"Разтревожени сме от ветровете и от опасността океанът да се надигне. Но нищо не може да спре това, което идва", сподели Клемента Орама.

НАСА разпространи нова анимация за силата на урагана, на база на събраните до момента данни.  Жителите на Бахамските острови, Хаити и Доминиканската република също се подготвят за „Ирма.”

За евакуация във Флорида вече е късно, разказва Боряна Ален. По думите й евакуирането е почти невъзможно - пътищата са задръстени, приличат по-скоро на паркинги. „Евакуирането на този етап е по-опасно от колкото оставането на едно място. Стига то да е добре защитено”, заяви тя.

В Тампа вече няма гориво, няма и възможност за напускане на щата. Затова студентката по съдебна медицина Анастася Михалева ще прекара следващите дни в университета.

Тя разказва, че в бензиностанциите вече не е останал бензин, магазините са празни, няма вода, няма храна. Анастася ще потърси убежище в университета. Според властите в Тампа той е сред по-сигурните сгради.  

Нова стихия набира сила на Карибите. Ураганът "Хосе" приближава Малките Антили и силата му вече е от трета категория.

Снимка: bTV

Междувременно беше създаден кризисен щаб към посолството на Република България във Вашингтон заради наближаващия ураган, съобщи външното ни министерство.

Кризисният щаб към посолството на Република България препоръчва гражданите да се информират постоянно за развитието на ситуацията, стриктно да изпълняват указанията на местните власти, да не подценяват опасността и при съвет за евакуация да го направят, се посочва в съобщението.

Отбелязва се, че според данни на Националния център по ураганите във Вашингтон стихията ще достигне бреговете на Флорида в неделя. В петък вечерта е предвидено летищата в Маями и Форт Лодърдейл да преустановят дейност. 

При извънредна ситуация хората могат да се свържат по всяко време с представител на посолството на денонощния дежурен телефон: 202-387-5770, информира МВнР.