Северна Корея отново изпрати стотици балони с боклук към южната си съседка, с което поднови размяната на реплики, след като южнокорейски активисти изпратиха в другата посока плаващи пакети с кей-поп и кей-драма на USB носители.

От събота вечерта Северна Корея е изпратила около 330 балона с торби с боклук, от които около 80 са кацнали в Южна Корея, съобщи в неделя Обединеният комитет на началник-щабовете на Сеул (ОКС).

В пакетите са открити хартиени и пластмасови отпадъци и не е имало опасни за безопасността вещества.

По данни на Си Ен Ен от 28 май насам около 1060 балона от Севера са попаднали на територията на Южна Корея.

Съветът за национална сигурност на Южна Корея проведе извънредно заседание в неделя, за да обсъди отговорите на последната вълна балони.

Снимка: Ройтерс

Миналата седмица Пхенян заяви, че е изпратил общо 3500 балона, носещи 15 тона боклук към съседката му.

Сеул ще възобнови излъчването на пропагандни послания чрез високоговорители по тежко въоръжената граница, се казва в изявление на президентската канцелария в неделя.

Южнокорейската армия някога подкрепяше излъчването като част от психологическата война срещу Севера, докато не изтегли оборудването след срещата на върха между съседите през 2018 г.

Страните са откъснати една от друга, откакто Корейската война приключи с примирие през 1953 г. Технически те все още са във война, а враждата между тях продължава вече десетилетия.

Групи като „Борци за свободна Северна Корея“ отдавна изпращат балони с предмети, забранени в изолираната тоталитарна диктатура - включително храна, лекарства, радиоприемници, пропагандни листовки и южнокорейски новини.

Снимка: Ройтерс

През май Северна Корея отговори, като изпрати свои гигантски балони на юг, съдържащи боклук, почва, парчета хартия и пластмаса и нещо, което южнокорейските власти определиха като „мръсотия“.

Северна Корея съобщи, че „временно ще спре да хвърля боклуци през границата“, но в четвъртък южнокорейски активисти изпратиха балони до северната си съседка, носещи стотици хиляди листовки, осъждащи лидера Ким Чен-ун, и 5000 USB флаш памет с кей-поп и кей-драма.