Партията Нов фламандски алианс (N-VA) на крайно-десния белгийски политик Барт де Уевер, която се обявява открито за отделянето на Фландрия от Белгия, печели произведените вчера местни избори във втория по големина град в страната Антверпен и отчита мощен подем в резултатите на цялата територия на провинцията.

След преброяване на над две трети от бюлетините листата на N-VA получава 36,2 % от гласовете или 22 от 55-те места в общинския съвет на града, следвани от социалистите на кмета Патрик Янсенс с 29,6 % или 18 места в градския парламент.

„Това е нощ в черно и жълто”, цветовете на Фландрия и N-VA, цитира АФП думите на Барт де Уевер. Лидерът на сепаратистите е отправил призив към министър-председателя на Белгия Елио ди Рупо да започне преговори за държавна реформа, която да отвори пътя към конфедерализма.

„Фламандците трябва да могат да управляват Фландрия както намерят за добре. Затова призовавам Елио ди Рупо и политиците франкофони, поемете отговорностите си и подгответе с нас конфедералната реформа”, заявява лидерът-популист, станал известен с „шок-диетата”, която му позволи за няколко месеца да свали близо 60 кг.

Кметът на Антверпен Патрик Янсенс е признал поражението си, след 80 години управление на социалистите във второто най-голямо европейско пристанище уточнявайки, че инициативата за евентуално коалиционно управление в града принадлежи на Барт де Уевер.

Според предварителните резултати до момента, N-VA получава средно между 20-30 % подкрепа във всички населени места във Фландрия и успява да се вкопае на местно ниво.