Концентрираните упражнения в спортни зали след като си прекарал цял ден седнал са практически безполезни за човешкия организъм. Това твърдят учените от британските университети в Лестър и Лафбъро в свое изследване, цитирано от Би Би Си.

Учените анализирали данните от 18 различни изследвания, в които общо са участвали 800 хиляди души и стигнали до извода, че редовните посещения в спорната зала не спасяват хората нито от развиването на диабет, нито от сърдечни заболявания, ако човек прекарва по-голямата част от времето си седнал.

„Хората си мислят, че водят здравословен живот, като правят по половин час упражнения на ден. Но е хубаво да помислят и за останалите 23 часа и половина от денонощието”, заявява пред Би Би Си доктор Ема Уилмот, ръководител на изследването.

"Разбира се, че този който след цял ден седнал в офиса отива във фитнес залата ще в по-добра форма от този, който се прибира вкъщи и сяда пред телевизора, но въпреки това и за двете групи съществува висок риск, заради времето в което остават седнали", допълва още доктор Ема Уилмот.