Защо и Финландия иска да влезе в НАТО? Журналистът Светослав Иванов се срещна с министъра на външните работи на страната, който се обърна към българските депутати.

Хелзинки е мястото, което след 1975 г символизираше вечният стремеж за помиряване на света. Но след 24 февруари и руската инвазия в Украйна, един друг спомен беше събуден във Финландия. Споменът от Зимната война от 1939 г., при която съветската армия нахлу на финландска територия.

Толкова години по-късно, Финландия и Швеция са твърдо решени да влязат в НАТО. За Швеция това е скъсване с 200-годишната политика на традиционна необвързаност.

След молбата за членство и евентуалната зелена светлина от Брюксел, 30 парламента ще трябва да кажат "да". В българския тази дискусия тепърва предстои.

Именно към депутатите е и посланието на Пекка Хаависто - да се опитат да разберат, че това решение е продиктувано от финландските опасения за сигурността на страната.

Преди 3 месеца, едва 20% от финландците биха подкрепили членство в НАТО. Днес този процент е над 75%. Затова разбира се, има много исторически и психологически причини. За това ще имаме повод да говорим през следващите дни.