7Спиране на средствата от европейските структурни фондове ще е санкцията за държави, които не участват в солидарното разпределение на бежанци. Това предвиждат подготвяните промени в системата за предоставяне на убежище.

Всички държави членки трябва да споделят отговорността за търсещите убежище – това е основното в промените на Дейтънския регламент, по който в момента работят страните от Евросъюза.

Докладчик по новите правила е депутатът от Швеция Сесилия Викстрьом. Тя съобщи, че промените могат да се приемат от Европейския съвет с квалифицирано мнозинство и независимо как е гласувала страната, тя трябва да спазва регламента. „Европейския съюз не е бюфет или шведска маса, от която избираш какво да си вземеш” – каза Викстрьом при представянето на доклада си пред журналисти от всички големи европейски медии.

Еврокомисарят по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамополус подчерта, че освен от нова рамка за преразпределяне на търсещите убежище, Европа се нуждае и от общ подход и условия за бежанците. „Чуват се много гласове, които не искат да приемат търсещите убежище от съображения за сигурност. Това не е приемливо. Това предимно са хора, които бягат заради тероризъм, това не са терористи” – каза Аврамополус. 

На форума беше коментирана и интеграцията на получили статут бежанци. Според данните на Върховния комисариат за бежанците към ООН България е една от четирите страни в Европа, които не използват по предназначение получените за интеграция на бежанците средства.

Според данните на Евростат през последните 2 години близо 3 милиона души официално са потърсили убежище в страните от европейския съюз.