Международната агенция „Фич” намали рейтинга на Италия с един пункт от A- до BBB+, като определи перспективата за негативна, предаде АФП.

Причината за намалението на рейтинга са неубедителните резултати от парламентарните избори, които се проведоха в страната на 24-25 февруари. От агенцията посочиха, че заради резултатите е малко вероятно да бъде формирано ново стабилно правителство през следващите седмици.

Според „Фич” рецесията на Апенините е "една от най-тежките в Европа" и предупреди, че "нарастващата политическа несигурност и неблагоприятната обстановка за нови структурни реформи са допълнителен нежелан шок за икономиката".

Според прогнозите на агенцията италианският публичен дълг – един от най-големите в еврозоната, ще удари тавана през т.г.Предполага се, че икономиката на страната ще се свие с 1,8 на сто през 2013 г. след спада от 2,4 през 2012 г.

Бъдещо "слабо правителство би било по-бавно и по-неспособно да отговаря на вътрешни и външни икономически сътресения", смятат от рейтинговата агенция.