„Фейсбук“ вече ще премахва всички групи и профили, свързани с конспиративната група QAnon, от платформата си и от „Инстраграм“. Решението е взето с приближаването на президентските избори в САЩ на 3 ноември и засилващата се критика, че най-голямата социална мрежа не предприема адекватни мерки за борба с дезинформацията.

Промяната в правилата е само затягане на досегашната политика на компанията. От средата на август „Фейсбук“ изтриваше само публикациите на крайнодясното движение, които подтикваха към насилие. Според данни на социалната мрежа над 1500 групи на QAnon са били свалени.

Въпреки усилията да се премахне съдържанието с насилие, изникват и фалшиви новини по други теми. Конспиративното движение, например, е внушавало, че пожарите по Западното крайбрежие са подпалени нарочно от определени лица. Това е застрашило обществената сигурност, като е отклонило вниманието на властите от овладяването на огъня.

Освен за недостатъчните мерки срещу про-Тръмп движението, от „Фейсбук“ са обвинявани, че дори са подпомагали разпространението на невярната информация, като са препоръчвали онлайн съдържанието на част от своите потребители, според „Файненшъл таймс“.

Движението QAnon започна след изборите през 2016 г., като над 4 милиона следят постовете във „Фейсбук“ през август тази година, според британското издание „Гардиън“. Неговите последователи са убедени, че политици и популярни личности са част от „дълбоката държава“ и искат да свалят Доналд Тръмп от власт, докато самият държавен глава води тайна война с тях в името на американския народ.

Освен това според тях елитът е свързан със Сатаната, контролира световната власт и се занимава с корупция, педофилия и трафик на хора.

Заради някои от идеите си, конспиративната група намира последователи и отвъд политическите екстремисти. Така дори някои онлайн общества, занимаващи се със защита на деца, са споделяли съобщения на QAnon.

С нарастващата аудитория и изобретателността на последователите, които често променят отличителните си хаштагове задачата на „Фейсбук“ да овладее проблема с дезинформацията става все по-трудна.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!