САЩ налoжиха на социалната мрежа „Фейсбук” рекордната глоба в размер на 5 милиарда долара заради нарушение на конфиденциалността на личните данни на голям брой потребители на платформата.  Размерът на глобата е договорен в извънсъдебно споразумение, съобщава "Ройтерс". 

Федералната търговска комисия на Съединените щати заяви, че това е най-голямата санкция наложена на компания за подобни нарушения и е една от най-големите глоби в историята на САЩ въобще. 

Според други от Федералната комисия обаче, глобата е недостатъчна. Освен плащането на глобата, „Фейсбук” поема ангажимента да упражнява по-строг контрол върху разработчиците на  приложение за социалната мрежа, тъй като чрез тях много често се разкриват личните данни на потребителите, съобщава "Ройтерс". 

Всяко тримесечие компанията ще трябва да удостоверява, че правилно опазва поверителността на личните данни на потребителите, заяви осведомен източник. 

Освен глобата от 5 милиарда долара, „Фейсбук” ще трябва да плати и 100 милиона за заблуждаване на инвеститорите за риска, пред който е изправена компанията заради злоупотребата с лични данни. 

„Фейсбук” отказва да разкрие подробности за споразумението. До рекордната глоба се стигна след разследване заради скандала с консултантската компания „Кеймбридж аналитика", с която „Фейсбук" неправомерно бе споделяла информация за потребителите.