Социалната мрежа „Фейсбук” пуска инструмент, който да помага на потребителите да разпознават фалшивите новини и подвеждащата информация. Той ще работи в продължение на няколко дни в 14 страни по света.

Нововъведението е под формата на съобщение, което ще се появява над секцията „Новини” на страницата на фейсбук потребителя в продължение на няколко дни. Когато той кликне на това съобщение, то ще го отведе до страница със съвети и информация как да разпознава фалшивите новини и какво да се прави с тях.

Снимка: Facebook

Сред съветите, които от „Фейсбук” дават на потребителите, са те бъдат скептични към статии с крещящи заглавия.

„Фалшивите новини обикновено имат заглавия, които силно привличат вниманието и са написани с главни букви и удивителни”, пише в препоръките.

Друга от препоръките е потребителите да гледат внимателно уеб адреса, който четат и да проверят дали той не имитира този на известни новинарски сайтове. 

Правописните грешки или нестандартното форматиране също са причина да се замислим за достоверността на информацията, отбелязват от „Фейсбук” .

Важно е да обръщаме внимание и на снимковия материал. Илюстрациите към неверните статии често са манипулирани. Дори и снимките да са автентични, те може да са извадени от контекст.

Накрая, но не и по важност, социалната мрежа съветва да обръщаме внимание и на датите, които се споменават в материала, защото може да са неверни и да не отговарят на реалната хронология на събитията.