Германските власти са отчели около 4200 престъпления, свързани с предстоящите в страната парламентарни избори, съобщи вестник "Велт ам зонтаг", цитиран от ДПА.

В повечето случаи става дума за увреждане на имущество като предизборни плакати, пише в материала, който ще бъде публикуван утре - деня на вота.

Престъпленията включват още насилие, нерегламентирана агитация и обиждане на хора. Броят отговаря на данните от вътрешен доклад на Федералната криминална служба на Германия. Според данните две седмици преди изборите регистрираните престъпления са били 4035, включително 42 с насилие.

Една трета от криминалните деяния може да бъдат приписани на лев и десни екстремистки политически кръгове, посочва Федералната криминална служба на Германия.

"Това е първата предизборна кампания, в която ставам свидетел на това как на почти всяка публична предизборна проява се появяват големи групи агресивни нарушители", заявява пред "Велт ам зонтаг" здравният министър Йенс Шпан, който говори за нещо като "пандемичен екстремизъм" в Германия.

Тази неделя германците гласуват на парламентарни избори, с трима водещи претенденти за поста на канцлерът Ангела Меркел, която се оттегля след 16 години начело на правителството. Наследникът на Меркел ще бъде натоварен със задачата да състави правителство, което вероятно ще включва три партии, отбелязва ДПА.

Използвани са материали от БТА