Доналд Тръмп е на крачка от втора процедура по импийчмънт. Междувременно ФБР предупреди за опасност от въоръжени протести и безредици във всеки щат преди встъпването в длъжност на Джо Байдън след седмица.

Този вторник Доналд Тръмп излезе от изолация и говори за първи път пред репортери, но подмина въпроса дали ще подаде оставка. Отиващият си президент каза, че не иска насилие, но отказа да поеме каквато и да е отговорност за кървавия щурм на Капитолия, при който загинаха петима души и заради когото тече процедура по импийчмънт срещу него.

Американските власти се готвят за насилие. ФБР предупреждава за група, призоваваща към щурм на административни сгради и съдилища, ако Тръмп бъде отстранен преди 20 януари.

В същото време "Амазон" и "Фейсбук" предупредиха служителите си да не носят отличителни знаци на компаниите, за да не се превърнат в цели на крайнодесни поддръжници на Тръмп.

Снимка: btvnovinite.bg

От Националната гвардия са в готовност да изпратят 15 хиляди свои служители във Вашингтон за деня на церемонията по предаване на властта.

„Не се страхувам да положа клетва навън. Постоянно получавам информация за случващото се. И мисля, че най-важното е да бъдат задържани тези, които участваха в размириците и заплашиха човешки животи. Тези, които поругаха публично имущество и причиниха големи щети, трябва да бъдат подведени под отговорност“, заяви новоизбраният президент Джо Байдън.

Снимка: btvnovinite.bg

„Трябва да помислим за радикална реформа за охраната на Капитолия, защото не мисля, че това въстание е приключило. Очевидно големият въпрос е какво тези лунатици планират за този уикенд и за следващата седмица“, заяви сенаторът от Демократическата партия Крис Мърфи.

Снимка: btvnovinite.bg

Камарата на представителите в Конгреса се събра за ключов вот – незабавно прилагане на 25-ата поправка в Конституцията и да обяви президента Доналд Тръмп за неспособен да изпълнява задълженията си.

Снимка: btvnovinite.bg

Това обаче може да направи единствено вицепрезидентът Майк Пенс. Ако откаже, както се очаква, още тази сряда може да бъде гласуван импийчмънт.

„Не искаме насилие. Импийчмънтът е продължение на най-големия лов на вещици в историята на политиката. Нелепо е. Абсолютно нелепо.Този импийчмънт предизвиква огромен гняв“, заяви Доналд Тръмп.

Снимка: btvnovinite.bg

Демократите вече внесоха обвинението към Тръмп. Този път то е „в подстрекаване към насилие и заплаха за националната сигурност, демокрацията и конституцията“ след щурма на Капитолия преди седмица.

Демократите са дали 24 часа срок на вицепрезидента Майк Пенс да събере кабинета и да отстрани Тръмп от длъжност чрез 25-тата поправка на Конституцията. Късно тази вечер,  около 7:00 ч. сутринта в сряда българско време,  те ще гласуват  резолюция, с която да подтикнат Пенс да направи това.

Снимка: Ройтерс

Ако това не стане, в сряда ще гласуват внесения импийчмънт в Камарата на представителите, което по същество представлява обвинителен акт. Процесът срещу Тръмп в Сената обаче ще започне едва след като е напуснал Белия дом след 8 дни.

В момента натискът върху Тръмп - и от двете страни, е да подаде оставка.