Националната следствена служба, прокуратурата и ГДБОП са взели участие в международна операция по противодействие на компютърни престъпления, от които са били нанесени щети за 46 млн. долара, съобщиха на брифинг от следствената служба.

Престъпната мрежа на NetWalker е работила активно от март 2020 г. Измамата ставала чрез фишинг мейли. Целият компютър се заразявал със зловреден софтуер, а информацията в него се криптирала.

След това до жертвата се изпращало отделно писмо, в което се искало да се плати определена сума в криптовалута, за да не бъде разпространена информацията от компютъра.

"След като им се предоставят откупите, предоставят ключовете и декриптират информацията", обясни Светослав Василев - следовател в НСлС.

За да покажат сериозността си, престъпниците публикували в онлайн пространството част от придобитата информация. При изплащане на откупа те винаги давали т.нар. "ключ" към откраднатите данни.

На територията на САЩ е бил задържан канадски гражданин. В България се намирали наети сървъри, които поддържали два сайта в "тъмната мрежа", чрез които се извършвало престъплението - през тях ставало изнудването и плащането от жертвите.

От киберпрестъплението били засегнати множество институции и болнични заведения. Университетът в Сан Франциско, например, е изплатил 1,1 млн. долара на престъпниците, за да откупи своя информация. Към момента са установени 305 жертви в 27 държави.

"Това си беше една създадена малка частна мрежа, в която се хостваха два сайта на сървъри, които са разположени физически в България, които бяха наети от съответното чуждестранно лице с фалшиви данни", обясни Светослав Василев.

Към момента не е ясно дали сред измамените или сред участниците в схемата има българи.

По време на акцията са иззети близо половин милион долара в криптовалута, придобити само от три откупа.