Работата на компютър от парка или от вкъщи крие рискове. Хакери могат да стигнат до фирмени тайни, да следят служебна кореспонденция и да пращат фактури, предупреждават експерти по киберсигурност. 

Заради кризата с коронавируса в адвокатската кантора на Димо Господинов имат готовност да работят дистанционно, но само при определени правила.

„Ние имаме вътрешни правила за сигурност, които – ако се съблюдават, работата и от офис и от вкъщи е еднакво сигурна“, заяви адвокатският помощник Александър Александров.

„Ползват се само устройствата, които компанията осигурява, а не всеки ползва каквото си иска. При нас е забранено при работа от дистанция да се работи на публични места. Може да се работи само в дома, в домашни условия. Не може да си вземеш лаптопа и да работиш в парка“, обясни адвокат Димо Господинов.


Причината - хакерите лесно пробиват безжичните мрежи в заведенията и парковете и лесно влизат с вирус в пощата.

„Когато бъде заразен компютърът, той се превръща в отворена врата за всеки един хакер  така, че да придобие информация. Това са пароли за достъп до различни ресурси, това са банкови разплащани чрез Е-банкиране, така че е абсолютно неподходящо – за използване на такава мрежа“, каза Явор Колев, национален консултант по киберсигурност.

Дори и през един служител може да се стигне до цялата фирмена информация.

„В този смисъл трябва да се използват компютърни системи, с които да не се достъпва до социални мрежи, защото там се генерира огромен трафик, който е зловреден“, допълни Явор Колев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!