Бони Магнес-Гардинър, директор на програмата за предотвратяване на кражби на произведения на изкуството към ФБР, призова колекционерите и купувачите да бъдат бдителни, когато им се предлагат артефакти и да проверяват страната на внос и документите, съпътстващи стоката, предаде Ройтерс. Според ФБР има доказателства, че неотдавна на американския пазар са били предлагани артефакти, откраднати от бойци на „Ислямска държава” от Ирак и Сирия.

Експерти смятат, че кражбите на и търговията с произведения на изкуството са един от основните източници на доходи за терористичната организация. Световните медии коментират, че през последните месеци нараснаха притесненията, че артефакти от близкоизточния регион могат да се появят на западния пазар.

Редица археологически обекти в Ирак и Сирия бяха разрушени от силите на ИД в последните месеци. Последният такъв случай беше от вторник, когато ислямистите публикуваха снимки от разрушен от тях римски храм в сирийския античен град Палмира, акт, който ЮНЕСКО нарече военно престъпление.