Бизнесмен от Мериленд е платил най-малко 1,5 милиона долара подкупи, за да вкара синовете си Харвард, обявиха от ФБР след разследване.

Парите били дадени на вече бившия треньор по фехтовка в известното учебно заведение. Отделно от това бизнесменът е плащал вноски за автомобила му, както и за къща.

Джак Жао на 61 години и Питър Бранд на 67 са арестувани и обвинени в конспирация от местните власти.

Жао е главен изпълнителен директор на телекомуникационната компания iTalk Global Communications.

Бранд от своя страна бил треньорът по фехтовка на мъжките и женски отбори в Харвард от 1999 г. до 2019 г. Тогава той бива уволнен от позицията си след разследване на „Бостън глоуб“ за изключително скъпата му къща.

Адвокатът на Бранд отрича неговият клиент да е извършил престъпление.

„Тези ученици бяха звезди във фехтовката. Треньор Бранд не е направил нищо нередно що се отнася до техния прием в Харвард“, коментира Дъглас Брукс.

Арестите са част от създалия се през 2019 г. скандал за подкупи в сферата на образованието. През март миналата година стана ясно, че богати родители са използвали парите си, за да заобиколят стандартните начини за прием на децата им.

Според разследването Жао направил поредица от плащания към Бранд на обща стойност 1,5 милиона долара. В Съединените щати спортните треньори нямат решаващ глас кой ученик да получи място в учебното заведение, но техните препоръки за деца със спортни заложби са от голямо значение за крайния резултат.

Освен тези преводи Жао изплатил колата на Бранд, платил образованието на сина му, както и ипотеката на скъпата му къща.