След едногодишна операция, включваща множество агенти под прикритие, двойка от Мериленд са арестувани и обвинени в опит за продажба на американски ядрени тайни на трети страни в замяна на криптовалута, пише Си Ен Ен.

Ядреният инженер и военнослужещ в американския флот Джонатан Тоебе, който притежавал достъп до класифицирана информация, и неговата съпруга Даяна са арестувани. Те продали информация за американски ядрени кораби на човек, „за който смятали, че е представител на трета страна, но всъщност бил агент на ФБР под прикритие“, сочи американският департамент по правосъдието.

Тоебе разполагал с информация за ядрените мощности на плавателните съдове, както и елементи от техния дизайн.

До разследването се стигнало след като през април 2020 г. Тоебе изпратил пакет до чуждестранно представителство с предложение да им продаде ядрени тайни. Тогава отговаря ФБР агент под прикритие чрез криптирана система за имейли. След като спечелил доверието на Тоебе, военният инженер се съгласил да продаде информацията за хиляди долари в криптовалута.

Арестът е извършен след като Тоебе направил уговорка с мнимия купувач къде да остави карта с класифицираната информация. След като успял да предаде две такива карти на уреченото място, мъжът бил заловен от ФБР в Западна Вирджиния.

Част от класифицираната информация, която Тоебе предал на мнимия купувач били чертежи на ядрена подводница „клас Вирджиния“. Този клас подводници са ядрено захранвани за бърза атака, които включват най-новите технологии и системи за стелт придвижване и въоръжение, посочват от обвинението.

В кореспонденцията си с агента на ФБР, Тоебе веднъж написал, че полага всички усилия, за да остане незабелязан.

„Правя всичко възможно да събирам тези данни без да създавам съмнения. Обучен съм как да разпознавам подозрително поведение и правя всичко възможно да не проявя нито една от чертите му. Смятам, че нито един от моите колеги би ме заподозрял, ако има разследване в бъдеще“, пише Тоебе.

Мъжът дори написал, че той и семейството му са готови да напуснат страната бързо, ако това се наложи. „Имаме паспорти и пари в брой на сигурно място“, пише той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!