Днес в Италия се провеждат парламентарни избори, на които се очаква възход на популистки и крайнодесни партии и е възможно в следващия парламент да няма стабилно мнозинство, предаде Франс прес.

Право да гласуват за Камарата на депутатите имат 46,6 млн. италианци, а за Сенат – 42,9 млн. За да могат да гласуват за Камарата гласоподавателите трябва да са навършили 18 години, а за да гласуват за Сенат, те трябва да имат навършени 25 години.

Избирателният ден започна с хаос в Рим и в Сицилия с невалидни бюлетини и повторно гласуване, включително и в секцията на президента Серджо Матарела. 

Снимка: EPA

В Милано активистка на феминисткото движение „Фемен” спря Берлускони с викове „Берлускони, изтече ти срокът на годност!”. Жената беше арестувана, а известният с любовните си авантюри бивш премиер коментира на шега, че много бързо си е отишла.

За да управлява самостоятелно, победителят ще се нуждае от поне 40% от гласовете, което принуди политическите партии да отстъпят от твърдите си анти-коалиционни позиции.

Новата избирателна система в Италия е доста по-сложна от тази в България и като цяло не гарантира мнозинство на базата на спечели гласове.

Социологическите агенции отчитат, че популистката партия „Движение пет звезди” има потенциал да спечели над 30%, взимайки гласовете на италианците, искащи промяна. Очаква се бедните южни области да повишат значително изборния резултат в полза на партията.

Лидерът ѝ Луиджи ди Майо изпрати на президента Серджо Мартела списък с имената на бъдещите министри в правителството на „Движение пет звезди”.

В предизборната си кампания той беше включил точки като референдум за членството на Италия в ЕС, ако не бъдат преговорени основни договори и намаляване на привилегиите на политици, синдикати и заможни пенсионери.

В коалицията Силвио Берлускони – Матео Салвини се очаква превес на „Северната лига” над „Форца Италия”.

Основно предимство за Салвини е анти-емигрантската позиция, а на Берлускони – плосък данък от 23% за фирми и граждани, както и минимална пенсия от 1000 евро.

Фаворит за спечелване на парламентарните избори е партията на Силвио Берлускони „Форца Италия”.

Преди дни влиятелният италиански вестник „Кориере дела Сера” сравни кариерата на Берлускони с възкресението на библейския персонаж Лазар. В миналото той се забърка във всевъзможни скандали и дори беше обвинен, че плаща за секс с непълнолетно момиче.

Берлускони обаче има един сериозен проблем – дори и да спечели вота, той не може да заема държавна длъжност заради присъда за данъчни измами, но това не му пречи да води активна кампания в подкрепа на „Форца Италия”.

Експертите са единодушни, че Берлускони ще взима важните решения в качеството си на партиен лидер. Дори и да не спечели изборите, той ще има ключова роля при всеки опит за съставяне на правителство.

Според социологическите проучвания блокът, включващ партията на Берлускони, евроскептичната Северна лига и крайнодесните „Италиански братя”, ще спечели изборите с подкрепа от 37%.

Снимка: EPA

Най-популярната единична формация е движението „Пет звезди”, основано от комика Бепе Грило. Тя е известна със своите остри критики срещу политическия елит в Италия. В момента партията се радва на подкрепа от около 20%.

Вотът в Италия е важен тест за Европейския съюз. Страната е изправена пред сериозни икономически предизвикателства, а броят на мигрантите, пристигащи от Близкия Изток и Африка постоянно расте.

Все повече хора са недоволни от Брюксел и това дава силен изпулс на крайнодесните и евроскептичните формации.