Фармацевтите, акушерките и медицинските сестри във Франция от днес могат да предписват и поставят ваксини срещу COVID-19. Това става възможно с указ на правителството, което се надява ускорената ваксинация да доведе до връщане към нормалния живот от средата на април, съобщава френското издание „Льо Монд“.

С приоритет ще се ваксинират възрастни над 75 години, хора над 50 г. със съпътстващи заболявания, както и такива с много висок риск.

Указът обаче предвижда, фармацевтите да могат да „предписват ваксини (...) на всяко лице“, с изключение на тези „с разстройство на хемостазата“ и бременни жени. Те трябва да преминат през акушерките, които могат да предписват ваксини и за "обкръжението" на родилките и новородените.

Тези здравни специалисти могат да прилагат ваксините на всяко лице, с изключение на тези, за които има данни за анафилактична реакция или към „един от компонентите на ваксините“, или „по време на първото инжектиране“.

Медицинските сестри могат да инжектират векторните ваксини, като тези на „АстраЗенека“, без присъствие на лекар, но трябва да гарантират, че „лекар може да се намеси по всяко време“ за иРНК ваксините, като тези на „Пфайзер/Бионтех“ или „Модерна“.

„Фармацевтите и акушерките могат да ваксинират от днес с наличните ваксини на „АстраЗенека“, заяви министърът на здравеопазването Оливие Веран в петък по RMC и BFM-TV. На 4 март премиерът Жан Кастекс обяви, че ваксинацията в аптеките ще започне „от седмицата на 15 март" за хора над 50 години и такива с придружаващи заболявания.

В неделя се планират мини тренировки с всички фармацевти, за да се преценят предпазните мерки при приемането на ваксините, както и да се установят критериите за подбор на пациенти, заяви председателят на синдикатите на фармацевтите Ив Бонфон.

Повече от 51 000 ваксини ще бъдат поставени този уикенд в северния френски регион „Ил дьо Франс“.

Повечето от центровете за ваксинация срещу COVID-19 (105 от 123), в които вече се приемат хора от приоритетните групи, ще останат отворени в събота и неделя, за да поставят за два дни 51 000 дози ваксини на „Пфайзер/Бионтех“, обявиха в съобщение от регионалната здравна агенция.

Откриват се и дванадесет „нови центъра“ за ваксинация.

Пристигането на "много голямо количество" ваксини "ще позволи на всички центрове, които са създали списъци на чакащи, да се свържат отново със заинтересованите хора, за да ги ваксинират този уикенд", добавят властите.

Генералният директор на регионалната здравна агенция Орелиен Русо призова и болниците да се активизират с ваксината на „АстраЗенека“.