Броят на фирмите, обявили несъстоятелност, се е увеличил през август в Германия. Това показват данни на федералната статистическа служба. Като една от разглежданите причини е енергийната криза в страната и невъзможността на бизнеса да се справи с високите сметки.

От почти две седмици газ от Русия към Германия и Европа по "Северен поток 1" не тече. Не е ясно и дали изобщо доставките ще се подновят. Русия твърди, че спирането се дължи на технически неизправности, които няма как да бъдат отстранени заради санкциите.

Според Берлин зад този ход на Русия прозират други политически интереси.

Днес пред руско издание посланикът на Русия в Германия предложи като алтернатива  на "Северен поток 1" за Европа газ да потече по  "Северен поток 2".

Замразяването на сертифицирането на газопровода беше една от първите реакции на Европа още преди началото на войната в Украйна.

Междувременно енергийната криза е сред основните фактори за трудностите, пред които е изправен бизнесът в Германия. А броят на обявилите несъстоятелност компании расте.

Скоро традиционна компания за производство на тоалетна хартия с повече от 200 служители обяви несъстоятелност, като се има предвид, че по време на локдауните, свързани с коронавируса, фирмата отчиташе големи печалби.

В Германия газохранилищата се пълнят по-бързо от очакваното. Те са запълнени на почти 88%. Въпросът е дали тази тенденция ще се запази, ако руски газ не потече отново.