С 60% ще поскъпне газът със задна дата – от 1 август, реши КЕВР. Цената ще е 297,89 лв. за мегаватчас, която е рекордно висока за България.

Министърът на енергетиката Росен Христов обяви, че вече е приключил търг за доставки през септември и определи договорената цена като „доста добра“. В същото време работодателските организации изпратиха писмо до премиера и президента, в което посочват, че цена от 380 лева за мегаватчас е изключително висока.

От „Булгаргаз“ уточниха за bTV, че постигнатата цена е значително по-ниска, като прогнозират, че е възможно през септември да има по-ниска цена от тази, която беше одобрена днес.

Цели сектори, които използват значителни количества природен газ, са в трудна ситуация. Това са химическата индустрия, производството на торове и стъкла, както и машиностроенето.

„Над 250 хиляди лица са пряко засегнати, а като се вземат техните контрагенти, доставчици и клиенти – това означава, че доста повече клиенти ще са засегнати от криза в предприятията“, обясни в „Тази сутрин“ Добрин Иванов, директор на Асоциацията на индустриалния капитал.

В социалните мрежи председателят на БСП Корнелия Нинова обяви, че има само една възможност пред страната ни и тя е договаряне с руската компания.