Европол разби международна кибер банда, която откраднала 100 милиона долара от над 40 хил. души. Единият от заподозрените се е намирал в България - той е действал от Варна. Лицето е било екстрадирано в Съединените щати преди три години, и миналия месец се е признал за виновен. 

Специализираната операция е била проведена на територията на България, както и в САЩ, Германия, Грузия, Молдова и Украйна.

Атаката на групата се е състояла в това да заразява компютрите с вирус, който краде пароли за онлайн банкиране. Така престъпниците получавали достъп до сметките на жертвите. Все още на свобода са 5-ма руснаци, а сред тях е и създателят на вируса.

Прокурорът на САЩ Скот Брейди коментира наказателното дело срещу 10-мата обвиняеми в 5 страни, в което те са използвали злонамерения софтуер GozNim, за да откраднат милиони долари от фирми и финансови институции в Северна Америка и Европа.

„Установено е, че GozNim е добре структурирана специализирана мрежа за организирана престъпност и всеки обвиняем е имал специална роля и уникални умения в заговора”, коментира Брейди.