Европол осъществи международна полицейска акция срещу група, заподозряна, че променя етикетите на милиони хранителни продукти с изтекъл срок на годност и след това ги разпространява през търговските вериги.

Това е разследване, проведено в няколко страни от ЕС и в крайна сметка довело до ареста на 27 души.

Европол предупреждава, че това е сравнително нова престъпна практика. Но е изключително опасно, защото потенциално застрашава здравето на голям брой хора.

Разследването установило, че престъпната група е измислила идеята за своя „бизнес“, след като е разбрала, че пандемията от COVID-19 е направила веригите за доставки уязвими поради трудности при транспортирането и разпространението на храни и напитки. Те разбрали, че се трупат храни и напитки, които не могат да се продадат заради COVID-19.

Първо започнали да заличават химически сроковете на някои артикули, след което написали нови. По-късно, както се подозира, те са фалшифицирали декларациите и са сложили изцяло нови, защото са искали да създадат впечатление, че това е безопасна и прясна храна.

Европол предупреждава, че подобни храни и напитки могат не само да имат неприятен вкус и мирис, но и да бъдат изключително опасни за човешка консумация и в същото време да представляват сериозен риск за общественото здраве.