Европа е в дилема: Да се спасява ли ски сезона на континента или да се избегнат рисковете от коронавируса?

Официално ски сезонът не беше в дневния ред на днешната видеосреща на спортните министри на ЕС. Неофициално обаче това е горещата тема в момента, след първия сняг в Европа.

Снимка: btvnovinite.bg

Сигурно е едно, че Брюксел не може да задължава, може евентуално да координира. А вътрешният сблъсък между зависещите от ски сезона и властта в някои страни се изостря буквално с часове.

От началото на пандемията СЗО не е поискала изрично прекратяването на нито една дейност. Това е важи и за ските. Всяка страна решава сама как да ограничи масовите събирания на хора.

Снимка: btvnovinite.bg

„Рискът не е в самото каране на ски, няма да има много заразени хора, докато се пързалят по пистите. Проблемът са летищата, автобусите до курортите, лифтовете и местата, където се струпват скиорите. Да не говорим за времето на партита след ски, което хората толкова ценят“, казва Майк Райън от СЗО.

Германия поиска координация в ЕС и затваряне на ски курортите до 10 януари. Италия е склонна до Коледа. Австрия и Швейцария обаче приемат скиори.

Франция подкрепя Германия, като спира всички лифтове, но отваря курортите. Всеки избира как да привлече туристи.

Проблем за координацията в ЕС са не само различните условия на страните, които приемат ски туристи, но и условията на тези, които искат да попречат на свои граждани да карат ски в чужбина.

Този следобед френският президент Макрон заяви, че Франция ще наложи ограничителни мерки, за да избегне поток на френски скиори към чужди курорти. Също този вторник започна верига от протести в световно известни френски ски курорти в опит да се спаси сезона.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!