Службите за сигурност в Европа са на крак след появата на потенциално ново оръжие на Русия на Стария континент – палежи и саботаж. Мистериозни случаи на пожари и атаки върху инфраструктура е имало в Балтийските страни, Германия и Великобритания, пише британският „Гардиън“.

По-рано през този месец във Вилнюс избухна пожар в магазина за мебели IKEA. Масово новината беше подминавана докато по-късно полският премиер Доналд Туск не свърза случилото се с „чуждестранен саботьор“.

Разследващите вече са свързали Русия със случай на палеж в Лондон, друг пожар, който унищожи голям търговски център в Полша, опит за саботаж в Бавария и антисемитски графити в Париж.

Макар да няма доказателства, че тези инциденти на територията на стария континент са свързани, службите за сигурност смятат, че са част от системните опити на Москва да дестабилизара Запада, който подкрепя войната Украйна във войната. Те посочват още, че във времето на социалните мрежи, подобни атаки могат да се извършват от обикновени вандали, които получават заплащане за извършването на еднократен акт на саботаж.

Такива са притесненията и по посока на Русия. Темата е била обсъдена на среща на върха на външни министри и министри на отбраната в Брюксел през изминалата седмица.

Един от участвалите министри, който „Гардиън“ цитират анонимно, заявил, че е изключително притеснен от потенциален „саботаж – организиран, финансиран и извършен от проксита на Русия“.

Миналата седмица Доналд Туск обяви, че полските власти са арестували девет души във връзка със саботаж, извършен по заповед на руските служби. По думите му престъпленията включват „побои, палежи и опити за палеж“.

През април британски гражданин беше обвинен в оркестрирането на палеж на два имота на украински бизнесмен в Лондон. Според разследването това се е случило след връзка с руските служби.

Естонският министър на отбраната Хано Певкур заяви в Брюксел, че страната му вече е станала жертва на руски саботаж. „Извършват такива операции в цяла Европа. Наели са 10 души да атакуват колата на вътрешния министър, както и тази на един журналист. Това не е нормално поведение от страна на Русия. Това, което трябва да осъзнаем е, че Москва става все по-агресивна към европейските държави и тези, които са членки на НАТО“, коментира той.

Главният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също размаха пръст на Москва. „Имаме няколко ареста на територията на алианса, както и на други страни, които са партньори на НАТО, на лица, извършвали саботаж в името на Русия. Виждаме повишение на дейността на руските служби на територията на НАТО. Трябва да сме бдителни“.

От руското посолство в Литва определиха твърденията като „конспиративна теория“.