Депутатите в Европейския парламент осъдиха ареста на опозиционера Алексей Навални и на други протестиращи срещу корупцията в Русия.

В резолюция, приета с голямо мнозинство, депутатите изразиха дълбоко безпокойство от решението на руското правосъдие, което действително изключва Навални от политическата сцена и повдига сериозни въпроси за справедливостта на демократичните процеси в Русия.

С документа призовават Москва да промени законодателството, криминализиращо и ограничаващо несправедливо свободата на събиране", като по този начин ще спази по този начин фундаменталните демократични ценности.

На 26 март над 1000 души бяха арестувани след протести срещу корупцията в Москва и други руски градове. Руският опозиционер Алексей Навални, който бе в основата на тази мобилизация, беше осъден на 15 дни затвор, защото отказал да се подчини на полицаите при задържането му.

Навални има намерение да се кандидатира за президент на изборите, предвидени за началото на 2018 г., но неговата кандидатура може да бъде възпрепятствана от неотдавнашното му осъждане на пет години затвор условно заради отклонение на финансови средства.