Съдът на Европейския съюз наложи на Полша глоба в размер на 1 млн. евро на ден до изпълнението на решението на Съда за премахване на Дисциплинарната камара на полския Върховен съд, за което настояваше Европейската комисия.

Това бе обявено в изявление на Съда на Европейския съюз, цитирано от „Зюдойче Цайтунг“.

"Полша е осъдена да плаща по 1 млн. евро на ден в полза на Европейската комисия, докато не спре действието на националното законодателство, отнасящо се до компетентността на Дисциплинарната камара на Върховния съд", се казва в изявлението.

Става въпрос за разпореждането да се спре работата на спорния дисциплинарен орган за наказване на съдии. Според решенията на Съда на ЕС тази дейност не е съвместима с правилата на ЕС за независимост и безпристрастност на съдебната власт.

Финансовите санкции срещу Полша бяха поискани на 9 септември от комисията на ЕС, която отговаря за наблюдението на върховенството на закона в ЕС. Сега те са дължими, докато Полша не изпълни разпорежданията на Съда на ЕС.

От своя страна полските власти смятат, че решението на Съда на Европейския съюз е узурпация и изнудване.

Себастиан Калета, заместник-министър на правосъдието на републиката, заяви това в Twitter.

"Съдът на Европейския съюз напълно пренебрегва полската конституция и решенията на Конституционния съд. Той действа извън своята компетентност и злоупотребява с налагането на парични глоби и временни мерки", пише той. "Това е следващият етап от операция, целяща да отнеме правото на Полша да влияе върху устройството на своята държава. Това е узурпация и изнудване", посочи заместник-министърът на правосъдието.