Напрежение в Европарламента заради сблъсък с Полша и решението на конституционния й съд срещу върховенството на европейското право.

Големият въпрос е ще бъдат ли спрени парите за Полша по Плана й за възстановяване. За момента те само се бавят. Ако се стигне до спиране - това би бил безпрецедентен ход и ясен знак от страна на Брюксел. Прекалено краен обаче, според някои и затова ще се опита отново с дипломация преди това.

Европейският парламент настоява за незабавни санкции срещу Полша. Комисията обаче още обмисля как да действа. Първата възможност е да обжалва решението на полския съд.

Снимка: bTV

“Полското правителство трябва да ни обясни как смята да защити европейските пари, след като полски съд оспорва върховенството на европейското право“, заяви Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.
 
Конституцията на Полша е най-висшият правен акт в страната, а европейското право може да има върховенство само по определени теми, отвърна полският премиер Матеуш Моравецки.

Лъжа са слуховете за "Полекзит", Полша няма да излезе от ЕС. 

”Недопустимо е да се налага финансов шантаж, да се говори за санкции и други методи, които стигат прекалено далече и често се прилагат за някои страни членки. Отказвам да приема този език на заплахи“, каза Матеуш Моравецки, премиер на Полша.
 
Последваха реакции веднага след размяната на остри реплики в залата.

„Стана отново ясно, че Европа не може да бъде като меню в ресторант: всяка страна да си избира това, което има желание да изпълнява, а това, което няма желание да изпълнява – да казва, че не отговоря на Конституцията на съответната страна“, коментира Андрей Ковачев, Европейска народна партия.

„Не може да принадлежим към един ЕС, който споделя общи ценности, а в същото време някои държави да се отклоняват от тези ценности. А заедно обаче да искаме да решаваме общите финансови въпроси на ЕС“, смята Илхан Кючук, Обнови Европа.

„И България е следващата след Полша и Унгария, която е застрашена, ако действително не предприеме много спешни мерки, за да гарантира свободата на медиите, разделението на властите и независимостта на съдебната система“, смята Елена Йончева от ПЕС.
 
Евродепутатите ще гласуват резолюцията си за Полша в четвъртък.

По същото в Брюксел вече ще събират лидерите на държавите членки за Европейски съвет. И тогава ще се види на най-високо ниво кой иска показни санкции срещу Полша и кой ще се опита с дипломация да спаси Европа от ново разделение.