Над 22 000 души, една четвърт от които жени, и около 200 души с увреждания са кандидати да станат едни от малкото бъдещи европейски астронавти. Кандидатурите този път са почти три пъти повече, отколкото при набирането на персонал през 2008 г., съобщават Франс прес и Асошиейтед прес, позовавайки се на Европейската космическа агенция.

Общо 22 589 души от 22 държави-членки на ЕКА и три асоциирани страни са кандидатствали за свободните места. Кампанията за набиране на персонал започна на 31 март и приключи на 18 юни.

Европейската космическа агенция е получила 8 413 заявления за предишния избор преди 13 години. Тогава сред кандидатите беше французинът Тома Песке, който в момента се намира на борда на Международната космическа станция.

Тазгодишната кампания, насочена към ново и по-разнообразно поколение астронавти, привлече близо три пъти повече хора и четири пъти повече жени, в сравнение с предишната. Стремежът на ЕКА е да привлече повече жени, както и хора с увреждания, които винаги са мечтали да отидат в космоса.

"Изумени сме от големия брой кандидати. Това е забележително и със сигурност е историческо", заяви генералният директор на ЕКА Йозеф Ашбахер, който тълкува огромния наплив като "символ на европейския апетит за изследване на космоса на борда на МКС и с бъдещи лунни мисии“.

Най-голям брой желаещи има от Франция (7137) - сред тях са 1662 жени и 67 лица с увреждания. Следват Германия (3700), Великобритания (1979), Италия (1860) и Испания (1344).

Всички те трябва да отговарят на изискванията – да са на възраст под 50 години, да имат магистърска степен в областта на науките или инженерството и поне три години професионален опит. Към следващия етап, който включва психологическо тестване, ще продължат около 1500 от тях.

Между четири и шест кандидати ще преминат финалната права в края на 2022 г. след дълъг шестстепенен процес на подбор. Освен това ЕКА ще задържи около 20 души, за да създаде свой „резервен корпус“.