След скандала с конското месо, продавано като говеждо, сега се оказва, че европейските потребители купуват евтини риби в опаковката на скъпи деликатеси.

„Цента на рибните продукти на световните пазари скочи, защото бяха намалени квотите за улов. Затова индустрията намира начини да намали разходите си и да държи ниски цените на продукцията”, обясни експертът Ралф Техелман.

Най-често измамите се правят на щандовете с диви риби, които всъщност са отгледани в развъдник. Друга популярна схема правят ресторанти за суши, които предлагат риба тон, но в действителност получавате вкусния, евтин заместител - есколар, който може да предизвика хранителни смущения.

„Когато ти продават риба от развъдник на цената на дива риба - това е обир. Освен икономическите проблеми, има и потенциални здравословни опасности. Не всеки е наясно, че в суши ресторантите вместо риба тон може да получи есколар. Това е риба, която често предизвиква остри хранителни реакции”, допълва друг експерт - Кимбърли Уорнър.

Специалисти съветват потребителите да следят цените на любимите си морски деликатеси и да подхождат критично към прекалено изгодните промоции.